ROC 35

ROC 35


The project is located in the Poblenou district in Barcelona and is part of a protected industrial complex called La Harinera de Santa Eulalia. The intervention area was the warehouse part of this old factory.  Its dimensions are 50m long and 10m wide and it has two facades: one facing Roc Boronat street and the other facing the inner passage of the block.

The building is developed on two floors with clearly differentiated programs: an academy and gastronomic centre on the ground floor and offices on the upper floor.

The geometry of the site is the starting point of the project and turns the longitudinal section into the main character of the intervention. The intention is to integrate and dialogue with the entire factory complex.

On the ground floor, the division into two spaces articulated by an interior patio responds to the adaptation of the project to the different programs that are developed in the building. The possibility of using one of the rooms (with independent entrances and kitchens) or both at the same time, allows great flexibility when organizing gastronomic events and workshops. The patio has a central position on the plot and interrupts the succession of volumes on the floor plan. In addition, it provides natural light to the ground floor spaces and reveals the cross section of the industrial warehouse at the heart of the project, an important detail to maintain the reading of the original volume.

The upper floor, where the offices and the urban garden are located, is a completely different reality: a set of three independent volumes connected by a wide corridor that is sometimes covered and sometimes not.

Structurally, a system of prefabricated U-shaped prestressed beams was chosen. On the ground floor, the concave face of the beams is visible, generating a sequential rhythm that feeds the industrial character of the project. The beams are supported by a metal profile joined by braces to a strong perimeter band that rests on the existing stone walls.

Regarding the aesthetics of the building, the strategy of delaying the main facades allows to establish a new architectural language free of the original patterns. In addition, it was possible to keep the protected facades intact and generate access patios or “uncovered vestibules” as transition spaces between the public and the private.

2015
Barcelona
Gastronomic multispace / Offices
Refurbishment

TAULAT 74

TAULAT 74

The building is located on a plot of three facades in Poble Nou. The main challenge of the project was the integration of the new building into the existing urban fabric.

The characteristics of the site (with its three facades and a single dividing wall) and the permitted clearances (two volumes of different heights) facilitated the development of the project.

The Taulat’s façade has a cleaner geometry with a grill made up of large balconies with sliding metal shutters that changes depending on the weather, the seasons or the user’s needs.

For the long façade, a more abstract relationship was chosen between the full and the empty, generating openings of different sizes and proportions that function as a touch of attention on the building.

On the third façade in the upper floors, there is a glazed gallery and a ceramic latticework that belongs to the communication core, which becomes a kind of lighthouse at dusk, letting light escape as if it was a lamp. The building has about 800 m² built and houses 7 apartments with surfaces ranging from 45 to 105 m².

2015
Barcelona
Housing 
New building

ALABA 88

ALABA 88

El proyecto se desarrolla en una antigua nave industrial ubicada en el distrito 22@, caracterizado por su combinación de usos (talleres, fábricas, galerías de arte, universidades) y su reciente vocación de investigación y desarrollo.

La materialización del proyecto fue un proceso evolutivo, ya que tanto el programa funcional como las soluciones arquitectónicas se fueron definiendo y modificando a lo largo del tiempo en estrecha colaboración con los clientes.

La idea principal del proyecto surge de las características geométricas de la nave, un espacio diáfano donde el vacío y el carácter industrial sirven como inspiración. El forjado unidireccional del altillo y su aspecto pétreo dejan claras las intenciones del proyecto: una arquitectura sugerente que se desarrolla dentro del volumen neutro de la nave.

El programa funcional compagina las necesidades de unas oficinas (despachos de coworking, salas de reuniones y laboratorios de alta tecnología) en planta altillo, en contraste con el gran vacío de PB en el que se ubica un espacio destinado a eventos temporales y galería de arte. El volumen suspendido bajo el acceso funciona como una escenografía que resalta la escala y dimensión de la nave.

Las encaballadas originales de madera se recuperaron retirando el revestimiento ignífugo y reemplazándolo por un barniz transparente. Las medianeras existentes se dejaron como estaban (únicamente se aplicó un fijador), manteniendo el aspecto original del perímetro de la nave. Posteriormente, se añadieron varios elementos buscando un diálogo con su pasado industrial. Se prestó una atención especial para que las escasas partes nuevas que se introdujeron —muros de bloque de hormigón, pavimento de hormigón y estructura de acero— se integrasen estéticamente con el lenguaje industrial del edifico.

La paleta de colores es muy reducida: negro para un fondo neutro, escala de grises del cemento y rojo únicamente para resaltar los pocos elementos característicos que se encontraron en la nave: una pequeña estación transformadora y un depósito de líquidos.

2015
Barcelona
Oficinas
Rehabilitación

HOUSE IN MATARÓ

HOUSE IN MATARÓ

Refurbishment

 

The proposal is based on the integral reform of the existing 172 m2 house and the surrounding garden, whose construction dates to 1975.

All non-bearing partitions are demolished respecting as far as possible the load-bearing walls and the three pillars of concrete, so that the original structure is minimally affected.

In the new distribution, the night area (3 bedrooms and 2 bathrooms) is located in the southwest bay, while the day area (kitchen, dining room and living room) is located in the northeast corridor, related to the garden and to an open porch on the lower part of the plot, where the pool is located.

The existing roof becomes a flat roof on which a 55m2 rise is proposed. This area houses the secondary program (guest room, bathroom and multipurpose room) and a walkable terrace to enjoy the sea views.

The swimming pool and the two small auxiliary buildings located at the northwest end of the plot are preserved to be used as a storage room and an outdoor barbecue-dining area. Given the slope of the land, the current access route to the house from the street is reconsidered.

2015
Mataró
Housing
Refurbishment